Description
Ovsena kaša je oluščen ekološki oves, ki spada med najbolj hranljive in zdravju prijazne žitarice. Kaša je odlična za pripravo raznih prilog, polpetov, narastkov, hladnih solat, predvsem pa zelo dobro nadomešča jedi iz riža. Pred kuhanjem jo je dobro namočiti vsaj za 30 minut.
Zaradi velike vsebnosti vlaknin in beljakovin je ovsena kaša lažje prebavljiva, zato se redno vključuje v prehrano športnikov in drugih z večjimi fizičnimi obremenitvami. Ovsena kaša ima tudi skrajno nizko glikemično obremenitev, kar pomeni, da je njen vpliv na krvni sladkor zelo skromen.
Oves je v osnovi žito brez glutena, pa vseeno vsebuje avenin – t.j. beljakovino, podobno glutenu. Raziskave so pokazale, da večina ljudi občutljivih na gluten brez težav prenaša oves, nekateri pa vseeno reagirajo na njega.
Da bi bil oves primeren za ljudi s celiakijo, pa bi morala biti celotna veriga od pridelave ovsa do predelave v izdelke popolnoma ločena od ostalih žit z glutenom, kar pa pri nas ne moremo zagotavljati. Zato naš oves in izdelki iz ovsa lahko vsebujejo sledi glutena.
Nekaj receptov z ovseno kašo
- Ovsena rižota s slanino in ohrovtom
- Ovseni rižek z bučo
- Ovsena kaša v solati
- Pečena ovsena kaša z jabolki
- Veganska sarma z ovseno kašo
Splošno o ovsu
Oves, ki ga gojimo danes, se je razvil iz samoniklega gluhega ovsa, ki izvira iz Jugovzhodne Azije. Tam je rasel kot divji plevel med piro. S širitvijo pire proti severu se je širil tudi divji oves, iz katerega je nato človek z odbiranjem ustvaril navadni oves. Arheološki ostanki pričajo, da so ljudstva na območju današnje Nemčije in Švice oves gojila že med letoma 1700 in 1500 pr. n. št. Kasneje so z gojenjem pričeli tudi antični Grki in Rimljani. Oves ima danes pomembno mesto pri pripravi zdrave prehrane. Raste v ovoju, ki mu nudi dodatno zaščito pred škodljivci in zunanjimi vplivi.
Uporabnost ovsa je zelo raznolika. Neoluščeni oves se uporablja za pripravo zdravilnega napitka, predvsem ovsene limone. Ovseno kašo poleg njene kulinarične uporabe lahko tudi meljemo v ovseno moko in ovsene otrobe. Še največ ovsa pa se uporablja za kosmičenje v klasične ovsene kosmiče ali drobne ovsene kosmiče.