Brezplačna dostava za naročila nad 45€
Proso je eno izmed prvih žit, ki so ga v Evropi pridelovali za prehrano ljudi. Slovani so pripravljali jedi iz prosene kaše predvsem ob posebnih dogodkih kot sta svatba in krst, saj so bile jedi iz prosene kaše simbol obilne rodnosti. Kasneje proso v Evropi ni bilo ravno cenjena kultura – imenovali so ga tudi »kruh revežev«. Konec 20. stoletja se je pridelava prosa sicer močno zmanjšala, a je proso z razvojem bio dinamičnega in ekološkega načina pridelave ponovno postalo cenjena poljščina. Že v starih knjigah lahko zasledimo, da so ga uvrščali med zdravilne rastline. Uživali bi naj vsaj en tedenski obrok, v katerem je tudi proso. Bio Neoluščeno proso se uživa surovo, a obvezno mleto v mlinčku. Žlička sveže mletega prosa na dan se lahko posipa po sadnih solatah, mueslijih, jogurtih... V prehrani bolj poznana je Bio prosena kaša oziroma oluščeno proso. Pripravimo jo kuhano na mleku ali vodi kot samostojno jed, lahko pa se zmeljemo v Bio proseno moko, ki se dodaja pri peki kruha ali sladic. Čeprav proso spada med brezglutenske kulture, lahko naši izdelki iz prosa vsebujejo sledi glutena. Vključeni so namreč v procese, kjer se nahajajo in obdelujejo tudi kulture, ki vsebujejo gluten. Naši izdelki iz prosa tako nimajo certifikata za živila brez glutena, trudimo pa se, da jih v vseh fazah med seboj ločujemo.