Brezplačna dostava za naročila nad 45€
Pira je prastara vrsta pšenice in jo uvrščamo med t.i. pražita. Najstarejše najdbe pire izvirajo iz Bližnjega vzhoda. V Evropo se je prenesla pred 3.000 pr.n.št., najprej na vzhod, nato še v nemško govoreče predele. Pridelava pire se je v 20. stoletju precej zmanjšala predvsem zaradi manjših pridelkov ter težje pridelave. Pira raste namreč v ovoju, ki sicer predstavlja naravni ščit pred zunanjimi vplivi, vendar je potrebno žito pred uporabo oluščiti. V sodobnejši prehrani je pira ponovno pridobila na veljavi, največ pire pa se pridela ekološko. Že Hildegard von Bingen je piro uvrščala med varovalna in dietna živila, češ da blagodejno vpliva na prebavo ter pomaga tudi pri drugih boleznih. Pira ima vsestransko uporabnost.. Oluščena in rahlo obrušena pira oz. pirina kaša se uporablja za enolončnice, priloge ali hladne solate. Pirina zrna se lahko tudi kosmičijo in Bio Pirini kosmiči so odlični za začetek dneva v kombinaciji z mlekom ali jogurtom ter obogateni s sadjem, oreščki, medom…. Najpogosteje pa se pira uporablja za mletje v moko. Z mletjem celega zrna dobimo Bio pirino polnozrnato moko, ki je odlična za kruh. S posebnim mletjem se dobi polbela moka, ki je tudi odlična za kruh, večinoma pa se uporablja za peko peciva. Dodaja se tudi kakim posebnim mokam npr. ajdovi, koruzni, ovseni, proseni, konopljini. Naša Bio polbela fina moka predstavlja skupaj z moko iz Bio enozrnice posebni izdelek Bio moka za palačinke. Iz samega jedra zrna pire pa dobimo Bio pirino belo moko, ki je idealna za razne sladice ter pecivo iz kvašenega in vlečenega testa. Pri nas meljemo piro tudi tako, da dobimo Bio pirin zdrob ter Bio pirine otrobe, ki se jih dodaja raznim smuthijem, mueslijem...