KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

O ovsu

Oves

Oves, ki ga gojimo danes, se je razvil iz samoniklega gluhega ovsa, ki izvira iz Jugovzhodne Azije. Tam je rasel kot divji plevel med piro. S širitvijo pire proti severu se je širil tudi divji oves, iz katerega je nato človek z odbiranjem ustvaril navadni oves. Arheološki ostanki pričajo, da so ljudstva na območju današnje Nemčije in Švice oves gojila že med letoma 1700 in 1500 pr. n. št. Kasneje so z gojenjem pričeli tudi antični Grki in Rimljani. Oves ima danes pomembno mesto v moderni kulinariki. Oves raste v ovoju, ki mu nudi dodatno zaščito pred škodljivci in zunanjimi vplivi.
Bio Neoluščeni oves je odličen za razstrupljanje telesa. Skuha se lahko v čaj ali iz njega naredi limonada tako, da se ga namoči čez noč, zjutraj precedi in doda limona. Oves pa se seveda najpogosteje uporablja brez ovoja. Oluščeni oves oziroma Bio ovsena kaša je odlična zamenjava za običajne priloge glavnim jedem. Ker je oves mehko žito, kaše ni potrebno namakati čez noč, zadostuje že, da je namočena kako uro ali dve pred kuhanjem. Še posebej je ovsena kaša priljubljena v severnih deželah Evrope, je tudi tradicionalna sestavina škotske kuhinje. Ovsena kaša se melje tudi v Bio ovseno moko., ki ne vsebuje veliko lepika, zato se uporablja večinoma v kombinaciji z drugimi mokami za peko kruha ali piškotov. Danes najbolj znani izdelek iz ovsa so Bio ovseni kosmiči, ki so stalnica vsakega zdravega sodobnega zajtrka. Lahko se uporabijo čisto samostojno ali se kombinirajo z drugimi kosmiči ali muesliji. Pred uporabo jih je dobro malo namočiti ali pokuhati v mleku ali vodi, nato pa se jih lahko obogati s sadjem, oreščki, medom…