Bodite obveščeni
KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

O enozrnici

Enozrnica

Enozrnica je najbolj izvirna oblika gojene pšenice. To je prvo žito, ki ga je pračlovek nabiral, ko se je ustalil in nehal seliti. Enozrnica spada tako med pražita in je bila poleg dvozrnice in ječmena dolga tisočletja najpogosteje gojena vrsta žita. Medtem ko pšenica in druge vrste žita oblikujejo štiri pa tudi več zrn po klasnem vretenu, je za enozrnico značilno, da oblikuje le eno do največ dve zrni na vsakem klasnem vretenu. Zato je pri enozrnici veliko manj pridelka, dela pa je več, saj je treba zrnje po žetvi še oluščiti. A zadnja leta se enozrnica ponovno vrača na polja, predvsem v ekološkem kmetovanju. Najbolj razširjena je pridelava enozrnice v Avstriji, Nemčiji in Švici.
V našem mlinu na kamen meljemo Bio moko iz enozrnice, ki je rahlo oreškastega okusa in zlato rumene barve. Iz nje lahko pripravljamo tako sladke kot pikantne jedi. Najboljša je za palačinke, carski praženec ter razno pecivo. Če ji dodamo našo Bio pirino polbelo fino moko ali Bio pšenično polbelo fino moko, pa je odlična za pripravo vzhajanega testa, iz katerega se speče odličen kruha ali naredi testo za pizze. Enozrnico tudi kosmičimo in jo uporabimo skupaj s kosmiči iz dvozrnice, pire, ovsa in ječmena pri našem unikatnem izdelku Bio kosmiči 5 * Ž.