KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

O dvozrnici

Dvozrnica

Dvozrnica ali drugače imenovano tudi emmer je eno najstartejših žit, ki jih je človek načrtno gojil. Poleg enozrnice je to tista stara vrsta pšenice, ki so jo na Bližnjem vzhodu gojili že pred več kot 10.000 leti. S širjenjem kmetijstva je prišla ta kultura tudi na Balkan in nato dalje v Srednjo Evropo. Dvozrnica je veljala v rimskih časih za »pšenico Rima«, šele v modernem času je začela izgubljati na pomenu. V 20. stoletju se je pridelava dvozrnice ponovno nekoliko povečala, čeprav je pridelava tega žita v Evropi zelo majhna. Lahko bi rekli, da je pridelava dvorznica bolj butične narave. Na naši kmetiji pa smo se odločili, da ohranjamo gojenje starih in redkih kultur, zato tudi dvozrnica ne sme manjkati. Po okusu je dvozrnica podobna navadni pšenici in piri, le da je le-ta nekoliko bolj intenziven. Moka iz dvozrnice je zmerno lepljiva, a kljub temu primerna za peko. Pri nas dvozrnico ne meljemo v moko, temveč jo le kosmičimo, saj jo uporabimo pri našem unikatnem izdelku Bio kosmiči 5 * Ž, kjer so prisotni še kosmiči iz enozrnice, pire, ovsa in ječmena.