Bodite obveščeni
KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

O ajdi

Ajda

Ajdo nekako uvrščamo med žita, čeprav botanično ne spada med trave, kamor spada večina ostalih žit. V pokrajini ob reki Muri je ajda prisotna več stoletij, v narečju ji pravijo »hajdina« - iz staronemškega poimenovanja za ajdo Heide. V preteklosti je bila ajda pomemben vir dodatnega zaslužka za revno kmečko prebivalstvo, saj naj bi bila oproščena dajatve desetine. Danes je ajda zelo razširjena kultura, ki zaseda pomembno mesto na jedilnikih širom sveta. Ajdo uporabljamo kot kašo ali mleto v moko. Bio ajdova moka je odlična za žgance, krapec, štruklje, palačinke... Iz nje lahko spečemo kruh – po želji iz samo ajdove moke ali z dodatkom kake druge bele ali polbele moke. Kuhana Bio ajdova kaša pa je idealna kot priloga. Čeprav ajda spada med brezglutenske kulture, lahko naši izdelki iz ajde vsebujejo sledi glutena. Vključeni so namreč v procese, kjer se nahajajo in obdelujejo tudi kulture, ki vsebujejo gluten. Naši izdelki iz ajde tako nimajo certifikata za živila brez glutena, trudimo pa se, da jih v vseh fazah med seboj ločujemo.