Bodite obveščeni
KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Žetev lanu

V začetku avgusta smo poželi naša polja zasejana z ekološkim lanom. Spomladi nas lan navdušuje s prekrasnimi vijoličnimi cvetovi, na katerih se pasejo čebele, zdaj ob žetvi pa so ti nežni cvetovi dozoreli v kompaktne rjave kroglice, v katerih se skrivajo drobna zdravilna semena.

Lan je ena najstarejših poljščin in koristnost njegovih semen so cenili že od nekdaj. Poznamo dve vrsti lanu, rjavi in zlati, ki pa se ne razlikujeta po hranilnih vrednostih. Na naših poljih uspeva rjavi lan.

V današnjem času, ko še več pozornosti posvetimo zdravemu načinu življenja, so ekološka lanena semena nepogrešljiv dodatek vsakodnevni zdravi prehrani. Zato jih nutricisti tudi uvrščajo med t.i. »super živila«.

Lanena semena so dober vir beljakovin, vlaknin in omega-3 maščobnih kislin ter nekaterih vitaminov in mineralov. Prav omega-3 maščobne kisline so tiste, zaradi katerih so lanena semena tako iskana, saj naj bi imele prav te maščobne kisline koristi za zdravje srca in ožilja. Vlaknine, ki jih vsebujejo lanena semena, naj bi vzpodbujala pravilno delovanje črevesja in vplivala na prebavo ter pomagala zniževati holesterol. Semena naj bi bila učinkovita tudi pri zniževanju krvnega tlaka.
Lanena semena so tudi dober vir rastlinskih beljakovin in so zato še posebej pomembna v prehrani vegetarijancev. Prav tako lahko zaradi svojih netopnih vlaknin prispevajo k znižanju krvnega sladkorja, zato so koristen dodatek v prehrani ljudi s sladkorno boleznijo.

Lanena semena so vsestransko uporabna in jih lahko preprosto vključite v svojo dnevno prehrano.

Nekaj možnosti za uporabo:

  • semena dodajate vodi in pijete kot del vašega dnevnega vnosa tekočine
  • potresite zmleta semena v jutranje kosmiče ali mueslije
  • dodajte zmleta semena v svoj najljubši jogurt piškote, mafine, kruh…
  • zmešajte semena v smoothie
  • laneno olje uporabite za pripravo solate ali popijte žličko olja na dan na tešče

Bio lanena semena →

Bio laneno olje →

Dodaj odgovor