KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Pizza kruhki

Ena izmed različic, kako pizza testo pripraviti drugače kot le v klasični okrogli obliki, so taki pizza kruhki. Naše smo pripravili z dodatkom koruzne moke, kar jim je dalo še prav posebno zanimiv okus. riprava testa nam vzame sicer nekaj časa, ampak rezultat je vreden tega. Prednost takih kruhkov v primerjavi s klasično pizzo je tudi v raznolikih nadevih, kjer lahko pustimo naši domišljiji prosto pot. Kruhki so priročni tako za popoldansko malico, za v službo, na pot itd.




    Sestavine za mešanico moke in vode:

  • 25g BIO pšenične bele moke
  • 100g vode

  • Sestavine za testo:

  • 45g BIO koruzne moke
  • 185-200g BIO pšenične bele moke tip 500
  • 5g suhega kvasa
  • 120g tople vode
  • 5g belega sladkorja
  • 2 jedilni žlici olivnega olja (dodani posamično)
  • 1/2 čajne žličke soli

  • Nadev po izboru (sir, mozzarella, paradižnikova mezga, bazilika, pršut..).



Priprava:
V manjšem loncu na nizkem ognju segrevajte 25g pšenične bele moke in 100g vode. Zmes stalno mešajte in segrevajte tako dolgo, da nastane gosta zmes - podobna gelu. Ta postopek traja nekje 3-5minut. Ta zmes poskrbi za mehke in sočne kruhke, ki se med peko ne izsušijo. Ko se zmes zgosti, odstranite in pustite, da se ohladi.

V ločeni posodi zmešajte kvas, toplo vodo in sladkor. Pustite približno 5 minut, da se kvas aktivira. Vanj vmešajte ohlajeno mešanico moke in vode. Mešajte nekje 20 sekund na nizki hitrosti, toliko, da se premeša. Dodajte koruzno in pšenično moko. Mešajte na nizki do srednji hitrosti - ali gnetite ročno, da se vse sestavine povežejo. Ko se moka združi z ostalimi sestavinami, po potrebi dodajajte pšenično moko po jedilnih žlicah, vmes pa stalno gnetite. Ampak ne dodajajte preveč moke, saj testo ne sme biti suho in zbito. Ko se testo odlepi od robov, dodajte sol in 1 jedilno žlico olivnega olja in gnetite še 10 minut, dokler ne dobite gladkega, elastičnega testa.

Testo prestavite v posodo, v katero pa še prej nalijete 1 jedilno žlico olja. Pokrijte  s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 45 min - 60 minut oziroma tako dolgo, da naraste za dvakrat.

Ko testo naraste, ga dvakrat udarite, da iz njega izpustite zrak in ga pustite spet vzhajati, dokler ne naraste na dvakratno velikost.

Ko naraste še drugič, ga prestavite na čisto površino brez moke. S testom ravnajte nežno, da iz njega ne izgubite preveč zraka. Testa ne valjajte, ampak ga nežno oblikujte v štruco, potem pa razrežite na 5 enakih delov. Vsak del nato kar s prsti nežno razvlecite v
obliko pravokotnika. V sredino testa nadevajte dodatke po izbiri - sir, paradižnika omaka, zelenjava, pršut… Ko je testo oz. kruhek nadevan, ga oblikujte. Lahko pa testo tudi samo zavijete in dobro stisnete robove.

Oblikovane kruhke na tanko premažite z olivnim oljem (tako so lepo hrustljavi) in postavite na pekač, obložen s peki papirjem. Kruhke postavljajte vsaj 5 cm narazen, saj med peko še malo narastejo. Kruhke pokrijte z alu folijo (ne s krpo, saj bo ta vpila olje in izsušila kruhke) in pustite vzhajati 25 minut. Medtem segrejte pečico na 235 °C.

V segreti pečici pecite kruhke 15-18 minut. 

Pekač vzemite iz pečice, ga pokrijte s krpo in pustite kruhke na pekaču še 5 minut. Vlaga pod krpo bo kruhke zmehčala znotraj, zunaj pa bodo lepo hrustljavi. Postrezite z omakami po izboru.

Dober tek!

* * *
Recept je pripravila @ninazorcic

* * *

Dodaj odgovor