Ali poznate lastnosti in koristi ovsa? Žito je polno mineralov, vitaminov in antioksidantov. V primerjavi z drugimi žiti ima tudi več vlaknin in beljakovin. Sliši se dobro, kajne? Pa še res je.
Oves je neverjetno hranljivo živilo, je zelo nasiten, zato običajno po obroku, ki vsebuje oves, nismo tako hitro lačni. Oves pomaga zniževati holesterol in zmanjšuje tveganja za srčne bolezni. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin pomaga v boju proti prekomerni telesni teži ter sladkorni bolezni. Prispeva k pravilnemu delovanju živčnega, imunskega, kognitivnega in reproduktivnega sistema.
Danes vam predstavljamo oluščeni oves oz. ovseno kašo. Že na videz je zelo podobna rižu in tudi uporablja se večinoma kot zamenjava za jedi iz riža. Z ovseno kašo tako lahko pripravite rižoto, naredite polpete, narastek ali hladno solato. Predvsem zelo dobro nadomešča jedi iz riža. Ker je oves mehko žito, kaše ni potrebno namakati čez noč, zadostuje že, da je namočena kako uro ali dve pred kuhanjem.
Recepti vas čakajo tukaj: