KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Koruzni kruh z drožmi

Pri peki z drožmi se izognemo uporabi klasičnega kvasa, saj so droži naravno vzhajalno sredstvo. Zato je kruh, pečen z drožmi tudi lažje prebavljiv. Če je mogoče z drožmi peči tudi kruh iz specifičnih in ne le klasičnih mok, je preizkusila @everyday_breakfast_club in nastal je ta odličen recept s koruzno moko.

koruzni kruhSestavine:


Priprava:

V posodo natehtamo vodo, kateri dodamo aktivne droži ter ju dobro premešamo z metlico. Zmesi iz vode in droži primešamo belo in koruzno moko ter vse sestavine narahlo pregnetemo, ravno toliko, da se med seboj povežejo. Testo pustimo počivat vsaj 30 minut.

Nato sledijo 3 minute gnetenja testu, kateremu najprej dodamo 10g soli (testo se bo lepilo, vendar naj vas to ne prestraši, samo pogumno nadaljujte). V kolikor imate robota, lahko to delo prevzame namesto vas. Testo neprodušno pokrijemo, saj sledi vzhajanje. Vzhajanje poteka v naslednjih dveh urah, med katerima naredimo 4 serije potegov in pregibov, na vsakih 30 minut.

Po dveh urah pustimo testo na sobni temperaturi vzhajat še naslednjih 4-5 ur ali dokler testo ne podvoji svoje velikosti. Testo zvrnemo na površino brez moke in oblikujemo svoj hlebec ali štruco. Ko hlebec ali štruco dokončno oblikujemo, ga damo v vzhajalno košarico na pomokano čisto kuhinjsko krpo. Nato neprodušno zapremo.
Vse skupaj postavimo v hladilnik, kjer bo hlebec počasi vzhajal.

Naslednji dan pred samo peko kruha, pečico segrejemo na 220 °C. Preden gre hlebec v pečico, ga zarežemo in tako določimo, kjer bo ob peki testo popokalo. 

Kruh pečemo prvih 20 minut v pokriti posodi, nato znižamo temperaturo na 180 °C in pečemo kruh nadaljnjih 20 minut  brez pokrova.
Kruh hladimo na stojalu z rešetkami vsaj 30 minut.

Dober tek!

Dodaj odgovor