KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Koruzni kruh s sončničnimi semeni

Nič ni boljšega kot sveži kruh iz domače pečice. Najprej ta omamni vonj, ki se vije po celotni kuhinji, nato pa še enkraten okus ob vsakem grižljaju! Ja , domači kruh je pač domači kruh!
Mi smo za naš kruh uporabili sveže mleto ekološko koruzno moko, zato je v naši kuhinji še posebej prijetno dišalo. Moke nismo nič poparili, kot je to običaj v receptih za koruzni kruh. Želeli smo preizkusiti še tak način peke, ki je manj zahteven in hitrejši.
Koruzni moko smo primešali še ekološko pšenično belo moko v razmerju 1:3. To razmerje nam je najbolj všeč. Kruh je lepe rumene barve, prijetnega okusa po koruzi, pa vseeno še vedno nežno mehak, kar je zasluga pšenične moke. Namesto pšenične, bi lahko uporabili tudi pirino belo moko. Piko na i v tem receptu pa dajo sončnična semena.

Sestavine:
Priprava:

V mlačni vodi raztopite sladkor in suhi kvas. Pustite približno 5 minut, da začne kvas delovati. Sončnična semena popecite v ponvi brez maščobe. Vmes jih neprestane mešajte, da se ne zažgejo. Odstranite s ponve, ko bodo lepo zlato zapečena in bo iz ponve prijetno dišalo. Še topla jih strite v možnarju.
V kolikor semen ne želite popeči (česar ne svetujemo☺), jih lahko kar direktno zmeljete v kavnem mlinčku. V večji posodi za gnetenje zmešajte obe moki, semena in sol. Vodi s kvasom dodajte še olivno olje, nato pa to mešanico zlijte v suhe sestavine in zamesite testo. Uporabite kuhalnico, lahko pa tudi električni mešalnik. Ko dobite maso, nadaljujte na pomokani površini in mesite nekaj časa še z rokami.
Oblikujte poljuben kolač ali štruco ter po vrhu zarežite poljuben vzorec.
Pustite vzhajati tako dolgo, da testo naraste na dvojno količino. Pečico medtem segrejte na 220˚C. Ko je kruh dovolj vzhajan, ga po vrhu z vlažno roko malo navlažite. Pecite 10 minut, nato temperaturo znižajte na 200˚C in pecite še približno 25-30 minut. Da je kruh pečen, mora dno kruha zadoneti, ko boste po njem potrkali.
Potem pa le še uživajte v omamnem vonju in okusu tega odličnega kruha.

Dodaj odgovor