Včasih se namesto tradicionalnega kruha prileže kaj drugačnega. Naj bo to pletenica, žemljica ali bombetka.
Naše bombetke z dodatkom koruzne moke so res zakon. Lepe barve, čudovitega vonja in enkratnega okusa.
Odlične bodo za razne burgerje, sendviče, namaze ali kar tako.
Sestavine:
- 300 g BIO bela pirina moka
- 100 g BIO koruzna moka
- 1 dl mlačna voda
- 1/2 kocke svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 1 dl mleka
- 2 jajci
- 1 žlica soli
- 30 g zmehčanega masla
- 1 jajce za premaz
- sezam za posip
Priprava:
V manjšo posodo razdrobimo kvas, dodamo žlico moke, žlico sladkorja in 2 žlici vode. Dobro premešamo in pustimo da se kvas aktivira.
V večjo posodo damo 200g bele moke in 200g koruzne moke. Dodamo mlačno vodo, 2 jajci mleko, sol in aktiviran kvas. Dobro pregnetemo, ko dobimo gladko zmes vmešamo še zmehčano maslo. Gnetemo še nekaj minut da se testo lepo sveti. Testo pustimo v posodi in ga dobro pokrijemo. Pustimo vzhajati od uro do dve, da se testo podvoji.
Ko testo lepo naraste, ga prevrnemo na pomokano delovno površino. S pomokanim nožem ga razdelimo na 6 enako velikih kosov. Vsak kos oblikujemo v lepo okroglo obliko. Položimo na desko, pokrijemo in pustimo še enkrat vzhajati – do 20 minut.
Pečico segrejemo na 200 ˚C. Jajce ražvrkljamo in ga s čopičem enakomerno namažemo po vzhajanih bombetkah. Po vrhu posujemo sezam. Bombetke damo v ogreto pečico na nizkemu pekaču. Pod pekač z bombetkami damo še en globok pekač z vodo, da med peko nastaja para. Bombetke pečemo 10 minut na 200 ˚C in potem še 10 minut na 180 ˚C. Ko spremenimo temperature iz pečice, vzamemo še pekač z vodo.
Pečene bombetke pustimo dobre pol ure, da se ohladijo.
---> Tajina kulinarična doživetja lahko spremljate preko njenega Instagram profila:@tajasgoods<---
Dober tek!