KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kaj dejansko pomeni ekološko?

Ekološko, eko, bio
Izdelke s temi oznakami je danes mogoče najti že skoraj v vsaki trgovini. Vsi imajo enak pomen - predstavljajo zdravo in trajnostno hrano, kar je za nas ekološke pridelovalce osrednjega pomena. Veliko ljudi že poskuša živeti »ekološko« in kupuje ter uporablja ekološke izdelke. Kaj pa vi? Ali res veste, kaj se skriva za izrazom EKOLOŠKO, EKO, BIO, ORGANIC?

bio znak

Od kod izvira ekološko?
Zametki »eko gibanja« segajo na evropski ravni že v zgodnje 19.stoletje. Takrat so ozaveščali o zdravi prehrani tako, da so opozarjali na slabo predelano hrano, na način predelave, na nezdrave dodatke ter vzpodbujali vegetarijanstvo. Tako naravno gibanje je doseglo svoj vrhunec nekje v hipijevski dobi. Takrat je bilo mogoče v trgovinah v razvitih evropskih državah že kupiti določene ekološke izdelke. V tem obdobju so nastala prva organizirana združenja, ki se niso osredotočala le na slabo predelano hrano ter na vegetarijanstvo, ampak tudi na ekološko pridelano hrano. Vse več kmetij se je preusmerjalo v ekološko pridelavo. K razvoju ekološkega kmetovanja je veliko prispevala Evropska unija s sprejeti uradnimi standardi, katerih reprezentativni znak je ekološki zeleni logotip, ki izkazuje, da so proizvodi pridelani ekološko.

Torej, zakaj ekološko?

  • NOBENIH PESTICIDOV IN ŠKROPIV
  • Ekološki izdelki so boljše kvalitete od konvencionalno pridelanih, saj izdelki, ki imajo ekološki znak, niso proizvod fitofarmacevtskih sredstev. V ekološkem kmetovanju se lahko uporabljajo le nekatera posebej za to pridelavo primerna sredstva, saj za ekološke kmetije veljajo strožje smernice. Študije so pokazale, da uporaba fitofarmacevtskih sredstev negativno vpliva tudi na okolje in na ekosistem.

  • EKOLOŠKI IZDELKI SO BOLJ ZDRAVI IN HRANLJIVI
  • Kdo kupuje ekološko hrano, kupi tudi bolj hranljivo hrano. Če uživate ekološko pridelano hrano, bosta zaužili bolj zdravo hrano. Študije so potrdile, da ekološki izdelki v povprečju vsebujejo več vitamina C, več železa, več magnezija in več fosforja, po drugi strani pa vsebujejo manj natrija. S časoma se boste zaradi tega počutili ne le bolj zdrave, ampak tudi bolje zadovoljne s seboj.

  • SKRB ZA OKOLJE
  • Z izbiro ekoloških izdelkov lahko veliko prispevate k ohranitvi okolja, saj se pri ekološki pridelavi ne uporabljajo za okolje nevarne snovi. Kljub temu pa sam EKO znak še ni zagotovilo, da skrbite za ohranitev okolja. Še vedno je najpomembnejše, od kod tak izdelek prihaja. Če želite res paziti na okolje, je potrebno, da kupujete čim več lokalnih izdelkov iz ekološke pridelave. Pomembno je, da na vsakem izdelku skrbno preverite poreklo. To pomeni, da preverite državo pridelave surovine, ne le državo proizvodnje, saj se izven Slovenije pridelane surovine lahko zapakirajo v Sloveniji in pridobi poreklo Proizvedeno v Sloveniji.

Ekološka pridelava je zelo pomembna. Nakup ekoloških izdelkov pridelanih v Sloveniji pomeni, da podpirate slovenskega kmeta, ki drugače ne bi mogel preživeti na trgu konvencionalnih živil. Na naši kmetiji pridelujemo popolnoma vse pridelke izključno le ekološko. Ponosni smo na to.

Torej, če želite deliti to strast do zdrave hrane z nami, vabljeni, da obiščete našo spletno trgovino in izberete za vas najboljši ekološki izdelek. Pa naj bo to nekaj za zdrav začetek dneva ali za na krožnik ali nekaj po čem bo omamno zadišalo iz pečice.

Dodaj odgovor