Sestavine za kolač: Narežite torto na rezine in postrezite s kepico sladoleda ali smetane. Po želji lahko dodate še mandljeve lističe ali sadno solato.
Kolač imenovan tudi torta di mele je tradicionalni italijanski jabolčni kolač. Gre za klasični kolač z jabolki, kot ga pripravljajo italijanske babice. Je neverjetno mehak, puhast in sočen. Je neka vrsta pite s tem, da je priprava enostavnejša in krajša. Prileže se ne le kot sladica, pač pa tudi k zajtrku ali dopoldanski malici. Je odlična sladica, ki diši po domu in ki se ji je težko upreti.
Priprava:
1. Model za torto (uporabite lahko tudi model za pito) namažite z maslom in potresite z moko ali z grobim rjavim sladkorjem.
2. Pečico segrejte na 180 °C.
3. V ločeni posodi zmešajte suhe sestavine: moko, ki jo prej presejete, pecilni prašek, sol in naribano limonino lupino.
4. V veliki skledi stepite jajca in sladkor. Stepajte približno 5 minut.
5. Dodajte raztopljeno maslo in vaniljev ekstrakt in le na rahlo premešajte.
6. Zdaj dodaj dodajte še suhe sestavine in premešajte na hitro, le toliko, da se sestavine povežejo.
7. Olupite 1 jabolko, odstranite peške in ga narežite na manjše kocke ali lističe. Dodajte jih v maso, premešajte in prestavite maso v pripravljeni pekač.
8. Olupite še preostalo jabolko, prav tako odstranite peške in narežite tanke lističe. Odlagajte jih na večji krožnik in jih sproti pokapljajte z limoninim sokom, da ne porjavijo. Nato rezine jabolk naložite na vrh testa.
9. Pekač postavite v prej ogreto pečico in pecite približno 30-35 minut. Ali je kolač pečen, preverite z zobotrebcem.
10. Pečen kolač ohladite in posujte s sladkorjem v prahu.
Potem pa samo še uživajte!
Recept @vila_natura