Focaccia oz. italijanski ploščati kruh je klasika italijanske kuhinje. Testo je podobno pizzi s tem, da se pri focacci uporablja veliko olivnega olja. Focaccia tako kot pizza prihaja v različnih verzijah, eden naših najljubših receptov pa je ta visoka in puhasta focaccia. Pripravimo jo brez gnetenja, saj sestavine zmešamo v skledi z lopatko in nato testo v vsakem naslednjem koraku le prepogibamo oz. foldamo. Rezultat je hrustljava skorja in mehka, puhasta sredica. Našo focaccio smo obložili z olivami in češnjevim paradižnikom ter posipali z rožmarinom. Focaccia je lahkotna in neznansko okusna. Če imate raje nižjo focaccijo, uporabite nekoliko večji pekač.
Sestavine:
- 500g BIO pšenične ostre moke
- 330 ml tople vode
- 4 g svežega kvasa
- 10 g soli
- 3 žlice olivnega olja
Dodatki po želji:
Priprava:
1. V mlačni vodi raztopite kvas, dobro premešajte in dodajte 3 žlice olivnega olja. Še enkrat dobro premešajte.
2. V večjo skledo presejajte moko, premešajte in dolijte vodo s kvasom. Za mešanje uporabite lopatko.
3. Skledo pokrijte in pustite, da počiva 15 minut.
4. Odkrijte posodo, testu dodajte sol in z lopatko testo ponovno dobro premešajte.
5. Testo zvrnite na delovno površino. Umijte posodo.
6. Z rahlo namočenimi rokami testo prelagajte oz. foldajte, tako da ga na sredini dvignete. Testo bo z leve in desne lezlo navzdol. Spustite testo na delovno površino in ga ponovno na sredini dvignite. Postopek ponovite vsaj 10-krat. Ko ste končali, kepo testa pustite na delovni površini in pokrijte s skledo na glavo. Pustite, da počiva nadaljnjih 15 minut.
7. Po tem času skledo dobro namažite z olivnim oljem in z namaščenimi rokami testo ponovno nekajkrat prepognete oz. foldate po istem postopku kot prej. Nato ga dajte v namaščeno skledo in prekrijte s folijo za živila. Z nožem naredite nekaj lukenj in na vrh položite vlažno krpo. Pustite vzhajati eno uro in pol.
8. Pripravite pekač dimenzij približno 20×30 cm in ga dobro namažite z olivnim oljem.
9. Testo prekopicnite iz sklede v namaščen pekač in ga v pekaču še nekajkrat prepognite. S konicami prstov ga malo razširite po pekaču, ampak ne čisto do robov. Pokapljajte narahlo z olivnim oljem, ponovno pokrijte s folijo za živila in nato še z vlažno krpo. Pustite vzhajati nadaljnjih 40 minut.
10. Odstranite krpo in folijo ter nežno s konicami prstov delajte luknjice v vzhajanem testu tako, da ga raztegnete po celotnem pekaču.
11. Nežno prelijte z nekaj olivnega olja, narahlo posipajte povrh z grobo soljo in v luknjice po okusu nadevajte olive in paradižnike. Nato po vrh posipajte še s suhim rožmarinom.
12. Pekač pokrijte s krpo in ga pustite počivati toliko časa, da se pečica segreje na 240 °C.
13. Ko je pečica vroča, prvih 10 minut pecite focaccio na spodnji rešetki.
14. Nato dvignite rešetko na srednjo višino in pecite še nadaljnjih 10-12 minut.
15. Focaccia se bo med peko še dvignila in hrustljavo zapekla
Focaccio poljubno narežite in uživajte v hrustljavi skorji in nežni puhasti sredici.
Recept @vila_natura