KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Čokoladne rolice

Spet je tisti letni čas. Čas za najbolj dišeče praznično pecivo. Mehke, puhaste, velike domače rolice nas vsako leto znova navdušijo.
Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da je malo večjih užitkov kot so decembrski prazniki v prijetni družbi z dišečim prazničnim pecivom. Nam se že zdaj cedijo sline ob misli na vse te praznične dobrote.

Ene najbolj priljubljenih prazničnih sladic so prav rolice. Najpogosteje narejene z dišečim nadevom iz cimeta, vanilje in sladkorja; mi pa smo se tokrat odločili za nadev iz čokolade in jabolčne čežane.
Testo za te rolice je resnično mehko in puhasto, nadev pa enostavno božanski. Sladka čokolada namreč odlično harmonira z rahlo kiselkasto čežano in tako ustvarja eno novo harmonijo okusov, ki se ji boste težko uprli. Mi smo uporabili manj sladkorja, če pa ste sladkosned, pa vsekakor povečajte količino sladkorja pri pripravi tega nadeva.
Piko na I tem rolicam da glazura iz kremnega sira. Za vas imamo dve verziji preliva: čokoladnega ali limonskega.
Da bodo rolice res take, kot morajo biti – torej mehke in puhaste, je pomembno, da jih ne prepečete. Torej, da vam med peko ne porjavijo. Torej peka naj bo kratka, vzhajanje pa dolgo, da se rolice čim bolj napihnejo.



    Sestavine za testo:

  • 500g + 35g BIO pšenične bele moke
  • 75g masla (sobna temperatura)
  • 100g sladkorja
  • 2 1/2 čajni žlički suhega kvasa ali 15 g svežega
  • 220g toplega mleka
  • 2 jajci (sobna temperatura)
  • ščep soli

  • Sestavine za nadev:

  • 160g jabolčne čežane
  • 150g stopljene temne čokolade
  • 20g rjavega sladkorja
  • 10g kakava v prahu

  • Preliv čokoladni:

  • 2 jedilni žlici kremnega sira
  • 80g stopljene temne čokolade
  • 1 jedilna žlica olivnega (ali drugega) olja
  • 1 jedilna žlica kakava v prahu
  • 3 jedilne žlice mleka

  • Preliv limonski:

  • 125 g kremnega sira
  • 60g sladkorja v prahu
  • par jedilnih žlic limoninega soka



Priprava:

1. V večjo posodo nalijte mleko in dodajte kvas. Pustite nekaj minut, da se kvas aktivira.

2. Dodajte jajca, sladkor, 500 g moke in maslo. Premešajte, da se vse poveže in dodajte še ščep soli. Rahlo premešajte, da se moka popolnoma zmoči in pustite stati 5 minut.

3. Sedaj maso premešajte in postopoma dodajajte preostalo moko tako, da se oblikuje lepo testo. Testo na dobro pomokani površini gnetite tako dolgo, da nastane gladko, elastično testo. Če se vam lepi na površino, vmes rahlo posujte z majhnimi količinami moke. Gnetite nekje 7 - 10 minut. Nato prestavite v naoljeno posodo in pustite vzhajati tako dolgo, da bo naraslo na 2-kratno količino.

4. Med tem časom pripravite JABOLČNO ČEŽANO. 400 g jabolk olupite, odstranite peške in narežite na majhne kocke. V kozico dajte jabolka, 60 ml domačega jabolčnega soka, 30 g medu, 90 ml vode in začimbe (vaniljo, cimet, muškat). Pokuhajte kakih 30 minut, nato v blenderju zmiksajte v čežano. Dajte nazaj v kozico in pokuhajte le še toliko, da odvečna voda izpari. Ohladite.

5. Ko je čežana ohlajena, jo dodajte ostalim sestavinam za namaz. Če ste bolj sladkosnedi, boste verjetno želeli dodati še nekaj več sladkorja.

6. Ko testo dovolj naraste, ga prestavite na dobro pomokano površino in razvaljajte v pravokotnik velikosti 60x40cm. Ko je razvaljan, ga dobro premažite z nadevom skoraj do roba. Ko je testo premazano, ga po daljši strani zavijte v rolado. Razrežite na 12 enakih rolic debeline nekje 5 cm.

7. Rolice postavite v dobro namaščen pekač dimenzij 30x20 cm in pokrijte. Pustite vzhajati še drugič, dokler rolice spet ne narastejo na 2-kratno količino.

8. Nato ogrejte pečico na 190 stopinj. Če želite, da so vaše rolice še toliko bolj sočne, jih pred peko prelijte z 2 jedilnima žlicama segretega kokosovega mleka.

9. Pecite 20 minut, vzemite iz pečice, pokrijte in pustite rolice v pekaču kakih 20 minut, dokler se ne ohladijo.

10. Zmešajte sestavine za želeni preliv in z njimi prelijte cimetove rolice.



Dober tek!

Dodaj odgovor