Božični čas je eden najbolj vznemirljivih obdobij v letu. To je tudi čas, ko se res veliko peče. Da smo kar najbolje pripravljeni na to obdobje, ni boljšega, kot da začnemo s peko keksov čim prej. Verjetno bo potrebno peko do Božiča ponoviti, saj keksi hitro zmanjkajo, še posebej, če so tako slastni kot naši.
Težko si predstavljamo praznike brez medenjakov. Ti čudoviti in opojno dišeči piškoti niso le keksi, so simbol preteklosti, domačnosti in prazničnega vzdušja. Naši so malo drugačni od običajnih, a prepričani smo, da bodo prinesli tisto praznično nostalgijo v vaš dom.
Sestavine (za 30 večjih oz. 45 manjših medenjakov):
- 145g masla
- 435g BIO pšenične bele moke
- 150g rjavega sladkorja
- 175g melase trsnega sladkorja
- 1 jajce
- 1 čajna žlička vanilje
- 3/4 jedilne žlice mletega ingverja
- 1 jedilna žlica cimeta
- 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
- 1/2 čajne žličke pimenta
- 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke soli
Priprava:
Z ročnim mešalnikom mešajte maslo, ki mora biti sobne temperature nekje 1 minuto oz. dokler ne nastane gladka kremna zmes. Dodajte sladkor in melaso ter mešajte na višji hitrosti, da nastane kremna, bolj puhasta zmes (približno 3 minute). Dodajte jajce in vaniljo ter mešajte vsaj 2 minuti. Zmes se bo malo napihnila, napolnila z zrakom ter postala svetlejše barve.
V ločeni posodi zmešajte moko, sodo, sol, cimet, ingver, muškatni orešček, piment in klinčke. Dodajte k mokrim sestavinam in mešajte z mešalnikom na nizki hitrosti samo toliko, da se vse združi v enotno zmes, ki bo zelo lepljiva.
Maso razdelite na dva dela. Iz vsakega oblikujte krog oz. disk in vsakega posebej dobro zavijte v folijo za živila. Postavite v hladilnik za vsaj 3 ure ali čez noč.
Pečico segrejte na 165 stopinj. En del mase razvaljajte na dobro pomokani površini na približno 0,5 cm debeline (lahko si pomagate tudi s peki papirjem: ena plast papirja pod in en plast nad testom). Nato z modelčki izrežite piškotke. Preostanek mase zgnetite v kepo in postavite v hladilnik.
Pekač obložite s peki papirjem in naj nalagajte izrezane piškote v razmaku vsaj 2-3 cm. Pecite jih približno 6,5 - 7 minut, odvisno od pečice. Ko so piškoti pečeni, jih pustite na pekaču, da se nekoliko strdijo, da jih lahko varno prestavite na rešetko za hlajenje.
Nadaljujte postopek, dokler ne porabite vse mase.
Božične kekse je za nas pekla @ninazorcic