KošaricaArtiklov0

V nakupovalni košari ni artiklov.

Product was successfully added to your shopping cart.

Slastni keksi s čokoladnimi kapljicami

Ta recept za praznične kekse je res odličen. Keksi so slastni ne glede na to, kako vrsto moke izberete. Mi smo jih pekli že s kamutovo in pirino fino moko, preizkusili pa smo jih tudi z ajdovo moko.
Recept za te kekse s čokolado in kardamom je malo nenavaden, a je prav ta kombinacija tista, ki naredi te kekse tako fantastične. Kardamom je mehka, topla začimba, ki je v receptu za piškote pač ne bi pričakovali, a ga nežno začutimo ob vsakem grižljaju, kar dvigne okus teh piškotov na višjo raven. Čokoladne kapljice, ki se skrivajo v mehki notranjosti, pa so le še dodatek neprecenljivim okusom. Teh piškotov, ki so na zunaj hrustljavi, a se v ustih kar topijo, se ne je na hitro. Za njih si vzemite čas in uživajte ob vsakem grižljaju.





Sestavine za dva pekača (približno 12 velikih keksov):

  • 70 g BIO ajdove moke
  • 70 g BIO pšenične bele moke
  • 1 veliko jajce
  • 160 g rjavega sladkorja
  • 100 g masla sobne temperature
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke sode bikarbone
  • ½ žličke mletega kardamoma
  • ščep božičnih začimb (cimet, janež, klinčki, muškatni orešček, koriander)
  • 100g kapljic temne čokolade


Priprava:


1. V majhno kozico dajte polovico (50 g) masla. Raztopite ga na zmernem ognju in nadaljujte s kuhanjem. Vmes pogosto mešajte, dokler maslo ne postane oreškasto rjavo. Najprej se bo maslo spenilo, nato pa se bodo začele pojavljati majhne rjave lise. Pazite, da se ne zažge. Odstavite z ognja in pustite kakih 10-20 minut, da se ohladi.

2. V veliko skledo za mešanje dajte preostalo maslo in rjavi sladkor. Stepajte približno 5 minut.

3. V skledo zdaj dodajte še ohlajeno raztopljeno maslo in vaniljo ter stepajte še približno 3 minute, da se sestavine dobro povežejo. Postrgajte maso s sten posode.

4. Dodajte jajce in stepajte približno 1 minuto. Masa bo zdaj postala res lepa puhasta.

5. Primešajte še suhe sestavine (obe moki, sol, sodo bikarbono, kardamom in ostale začimbe). Nežno premešajte, da se sestavine lepo povežejo.

6. Nato na rahlo vmešajte še čokoladne kapljice.

7. Maso dajte v hladilnik za 1 uro.

8. Pripravite dva pekača tako, da ju obložite s peki papirjem (mi smo uporabili pekač za peko brez peki papirja).

9. Iz mase zdaj naredite kroglice. Pomagate si lahko z žlico za sladoled ali s klasično žlico (v tem primeru mogoče kroglice ne bodo lepe okrogle, kar pa naredi kekse le še bolj prikupne). Kroglice nalagajte na pekač tako, da je med njimi kar veliko prostora – keksi se bodo namreč med peko zelo, zelo razlezli.

10. Pečico segrejte na 175 stopinj in pecite približno 11 minut. Keksi bodo po tem času še zelo mehki, a se bodo kasneje strdili.

11. Vzemite iz pečice in pustite na pekaču nekaj minut, da se piškoti ohladijo in strdijo, saj bodo res še zelo mehki, ko boste zaključili s peko. Šele nato jih prestavite na rešetko.

»ZAKAJ PEČI Z AJDOVO MOKO?»
Ajda je seme divje trave, torej pravzaprav sploh ni žito. Naravno je ajda brez glutena (v našem postopku mletja sicer lahko pride do sledi glutena) ter polna beljakovin in vlaknin.
Nam je ajda zelo všeč. Je temnejše barve, prijetnega vonja in bogatega okusa, zato ajdove moke običajno ne uporabljamo same, ampak jo kombiniramo z drugimi, najraje mehkimi mokami. Vsem vrstam pekovskih izdelkov doda resnično poseben okus, zato priporočamo, da ajdo vključite v čim več receptov.
Če nimate izkušenj z ajdovo moko, začnite najprej ajdo kombinirati z mehko moko v manjšem razmerju: npr. 1:4 ali 1:3.

Potem pa samo še uživajte!

Dodaj odgovor