Olja in kis

 

Na naših poljih je vsako leto posejanih vedno več oljnic, čeprav je njihova pridelava med težjimi na kmetiji. Vsa semena je potrebno pred predelavo tudi dobro posušiti, sončnična pa tudi oluščiti. Šele nato pride na vrsto samo stiskanje semen. Ekološko pridelana semena dajo tudi manj olja, vendar zdrav način, na kateri smo jih pridelali, odtehta tudi to. Olja stiskamo sproti, na vsakih 10 do 14 dni, kar naše stranke tudi opazijo pri sami kvaliteti naših bio olj.

Več...

 

Najlepša polja so tista, na katerih rastejo bio sončnice. Njihove težke glave se dvigujejo visoko proti nebu in iz njihovih semen priteka dišeče olje. Bio sončnično olje pridobivamo na dva načina: hladno stiskano in na tradicionalen način, ki da olje izjemnega vonja in okusa. Ta vrsta olja vsebuje veliko vitamina A in D in beljakovin, nekatere raziskave pa so celo pokazale, da je pri zniževanju slabega holesterola učinkovitejše od olivnega olja. Sončnično olje se uporablja tudi za nego sončnih opeklin in različnih kožnih izpuščajev. Zelo primerno je za peko in za solatne prelive.  

 

Čeprav je pridelava ekoloških buč precej zahtevna, pa niti pomislimo ne na to, da na naših poljih ta poljščina ne bi našla mesta. Naše bio buče sicer niso ravno buče velikanke in niso tako polne semen, dajo pa zato odlično olje. Bio bučno olje stiskamo na tradicionalen način, saj le tako dobimo aromo, tako značilno za bučno olje. Bučno olje je bogato z vitamini, vsebuje veliko cinka, magnezija, kalcija in mangana. Je koristen del prehrane, saj pomaga pri preprečevanju raka prostate, deluje proti parazitom, topi ledvične kamne in celo blaži simptome depresije. Njegova uporaba je vsestranska. Dobro je na katerikoli solati, odlično se poda k vanilijevemu sladoledu, uporablja se ga tudi pri peki. Mi ga dodajamo za pripravo pesta.

 

V spomladanskih mesecih nas prevzame pogled na zlato rumena cvetoča polja. To je oljna ogrščica. Olje oljne ogrščice je obstojnejše od sončničnega tudi po večkratnem pogrevanju. Zaradi izredno ugodne sestave maščobnih kislin in velike vsebnosti vitamina E sodi olje oljne ogrščice v svetu med najbolj iskana rastlinska olja. Njegova velika vrednost so omega-3 maščobne kisline, ki so zelo redke in v zdravi, varovalni prehrani zelo cenjene. Olje lahko uporabljamo za pripravo marinad, solat, hladnih jedi, lahko pa ga segrejemo tudi do 180 °C in je tako uporabno tudi za cvrtje in kuhanje. Naše bio olje oljne ogrščice pridobivamo s hladnim stiskanjem.

 

Naša polja pa cvetijo tudi nežno vijolično. To so cvetovi lana. Veseli smo, da je med našimi izdelki tudi bio laneno olje, ki je za zdravje eno izmed najbolj pomembnih olj. Pridobivamo ga s hladnim stiskanjem. Zaradi pozitivnih izkušenj ter natančnih znanstvenih raziskav velja to olje za vrhunsko jedilno in hkrati zdravilno olje. Je tudi eden od nosilnih stebrov učinkovitega imunskega sistema. Fosfolipidi, ki jih vsebuje laneno olje, so odločilni pri prenovi celičnih membran in pravilnem delovanju živčnih celic. Dodatna vrednost uživanja lanenega olja so gladka koža, hitrejše celjenje ran, povečana toleranca na stres, boljše hormonsko ravnovesje, »topljenje« škodljivih maščob v krvi oziroma žilah... Laneno olje dodajamo solati, lahko pa ga primešamo tudi k drugim živilom, denimo kosmičem ali jogurtu. Je dovolj okusen, da ga lahko zauživamo tudi po žličkah ali žlicah. A nikar ga ne segrevajmo in pregrevajmo.  

 

V tem letu smo na naši kmetiji posejali tudi industrijsko konopljo in pred kratkim poželi prvi pridelek. To olje vsebuje idealno razmerje Omega 3 in Omega 6 maščobnih kislim, ob tem pa vsebuje tudi GLA maščobno kislino, ki jo najdemo le v konopljinem olju. Vsebuje kar osem esencialnih aminokislin, veliko vitaminov B in vitamin E ter je brez holesterola. Zaradi svoje ugodne sestave olje pozitivno vpliva na ožilje, psihične motnje, imunski sistem, artritis, diabetes, nevropatijo in simptome, povezane s pred menstrualni sindrom (PMS). Vsakodnevna uporaba konopljinega olja dokazano zmanjšuje nevarnost srčnih napadov. Naše bio konopljino olje bomo pridobivali s hladnim stiskanjem.

 

Iz naših starih sort jabolk pridobivamo tudi aromatičen bio jabolčni kis. Jabolčni kis je na ljudskih jedilnikih že več kot tri tisoč let. Poznali so ga že Egipčani, ki so mu pripisovali zdravilne lastnosti, o njem so pisali stari Kitajci. Jabolčni kis je živilo, polno vitaminov, mineralov in snovi, ki jih potrebujemo za zdrav imunski sistem. Največkrat ga uporabljamo za različne solate. Eliksir, ki ima več tisočletno zgodovino, je napitek iz dveh čajnih žličk kisa, razredčenega z vodo, ki ga spijemo zjutraj na tešče. Nekateri napitku dodajo še žličko medu. Jabolčni kis naj bi zdravil tudi infekcije sinusov, akne, visok holesterol, utrujenost, vneto grlo, dermatitis, artritis... Kot razstrupljevalno sredstvo pa ga je uporabljal že Hipokrat. Jabolčni kis naj bi bil tudi super zdravilo proti revmatičnim bolečinam v sklepih. Boleča mesta čez noč ovijte s platneno krpo, ki ste jo dobro prepojili z jabolčnim kisom, čez pa povijte toplo flanelasto krpo. Omilil naj bi tudi bolečine v grlu, če ga grgrate zmešanega z mlačno vodo v razmerju 1:3 grgrate.


Skrij

Bio bučno olje 0,25 l

Bučno olje je 100% olje ekoloških buč, pridobljeno na tradicionalen način s praženjem semen. Primerno je za pripravo hladnih jedi, zlasti solat, omak in namazov.

Cena: 8,65 € Neto količina: 0,25 l
Količina:
Dodaj

Bio bučno olje 0,5 l

Bučno olje je 100% olje ekoloških buč, pridobljeno na tradicionalen način s praženjem semen. Primerno je za pripravo hladnih jedi, zlasti solat, omak in namazov.

Cena: 15,77 € Neto količina: 0,5l
Količina:
Dodaj

Bio sončnično olje 0,5 l

Bio sončnično olje je 100% olje ekoloških sončnic, pridobljeno na tradicionalen način s praženjem semen. Primerno je za toplo in hladno pripravo jedi.

Cena: 4,60 € Neto količina: 0,5 l
Količina:
Dodaj

Bio sončnično olje, hladno stiskano 0,5 l

Bio sončnično olje je 100% olje ekoloških sončnic, pridobljeno s hladnim stiskanjem. Primerno je za pripravo hladnih jedi, solat, marinad.

Cena: 5,58 € Neto količina: 0,5l
Količina:
Dodaj

Bio olje oljne ogrščice, hladno stiskano 0,5 l

Bio olje oljne ogrščice je 100% olje ekološke oljne ogrščice, pridobljeno s hladnim stiskanjem. Primerno je za pripravo hladnih jedi, lahko pa ga uporabimo tudi za cvrtje in kuhanje.

Cena: 5,48 € Neto količina: 0,5l
Količina:
Dodaj

Bio laneno olje, hladno stiskano 0,25 l

Laneno olje je 100% olje ekološkega lanu. Pridobljeno je s hladnim stiskanjem in je primerno za pripravo hladnih jedi, solat, marinad... ali kot dodatek kuhanim jedem. Uživa se tudi na žlico, lahko pa ga dodajamo tudi jutranjim kosmičem, sadni solati ali namazu s skuto. Laneno olje je občutljivo na svetlobo, zato našega točimo v posebno zatemljeno stekleničko.

Cena: 4,98 € Neto količina: 0,25 l
Količina:
Dodaj

Bio konopljino olje, hladno stiskano 0,25 l

Bio konopljino olje je 100% olje ekološko pridelane industrijske konoplje, pridobljeno s hladnim stiskanjem. Uživa se lahko ena žlica olja zjutraj in zvečer, lahko pa se uporablja tudi za pripravo drugih hladnih jedi in solat. Konopljino olje je občutljivo na svetlobo, toploto in zrak, zato ga dobro zaprtega shranjujte v hladnem, temnem prostoru, najbolje v hladilniku.

 

od okt. 2012

Cena: 8,92 € Neto količina: 0,25l
Količina:
Dodaj

Bio jabolčni kis 0,5 l

Bio jabolčni kis je iz bistrega jabolčnega soka sveže stisnjenih bio jabolk. Je popolnoma naraven, brez dodatkov in zalo aromatičen. Kislost: 5%.

Cena: 1,97 € Neto količina: 0,5 l
Količina:
Dodaj